C
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου 2015
28-04-2015 09:07

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου 2015

Στις 29 Απριλίου του 2015 εορτάζεται διεθνώς η ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του θορύβου και των κινδύνων θέτει. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ακουστική και την ιατρική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αποτελέσματα της παρατεταμένης έκθεσης του ανθρώπου σε πάσης φύσεως θορύβους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα προβλήματα που επιφέρει ο θόρυβος στην ανθρώπινη ζωή.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.  Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζά­λη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.

Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλιακή επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.

Πέρα όμως από τους κινδύνους απώλειας της ακοής, ο θόρυβος προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές και όπως έχουν αποκαλύψει πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία 50 χρό­νια στις αστικές περιο­χές, ο θόρυβος (ανε­­ξαρ­τήτως σύν­­­­­θε­σης και προ­­­έ­λευ­σης) ιεραρχείται ως το ση­­μαν­τι­κό­τερο πρόβλημα άνεσης.

Δυστυχώς οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκαλεί ο θόρυβος και συνεχίζουν είτε να παράγουν θόρυβο σε επίπεδα πέρα από κάθε ανοχή είτε να εκτίθενται συνειδητά στα επίπεδα αυτά. Χαρακτηριστική είναι η ακουστική των κέντρων διασκέδασης, όπου η μουσική εκπέμπεται σε επίπεδα απαράδεκτα για την υγεία των θαμώνων για να αναφερθούμε μόνο σε μία από τις πολλές περιπτώσεις συνειδητής παραβίασης κάθε κανόνα υγιεινής της ακοής.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής κάνει έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να αφουγκραστεί την αγωνία των ιατρών των τεχνικών και βέβαια των ευαισθητοποιημένων πολιτών για τις αυξανόμενες αρνητικά επιπτώσεις του θορύβου σε συνεργασία με την κοινότητα των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την ακουστική και σε εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση του θορύβου να προχωρήσει σε δημιουργία χαρτών θορύβου σε όλες τις αστικές τουλάχιστον περιοχές της χώρας που είναι και οι περισσότερο ευάλωτες στο θόρυβο και να θεσπίσει όλα εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων σε καλύτερα επίπεδα σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους στον θόρυβο, Παράλληλα κάνει έκκληση  στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής των πολιτών στον θόρυβο και να συνδράμουν από την δική τους την πλευρά στην μείωση των εκπομπών θορύβου αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησής του.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο έχουν οργανωθεί επιστημονικές ημερίδες για την ενημέρωση του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ακουστικής, Gottfried Schubert, θα συμμετάσχει σε μια ημερίδα με σκοπό την ανάδειξη του Θεσμικού πλαισίου της καταπολέμησης θορύβου στην Ελλάδα, στις 20/05/2015.

Στον παρακάτω σύνδεσμο επισυνάπτονται το πρόγραμμα της ημερίδας, καθώς και η αφίσα που σχεδιάστηκε για την προώθηση του μηνύματος ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου.   



Συνημμένο:

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου 2015
Ενημέρωση: 16-03-2017 12:57 - Μέγεθος: 232.28 KB

Επιστροφή



Newsletter