C
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας
18-04-2016 11:42

Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας

Η ηχορύπανση αναγνωρίζεται πλέον ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα των σύγχρονων πόλεων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και πολλαπλές παραμέτρους: πολιτισμική, υγειονομική, νομική, περιβαλλοντική, πολεοδομική, τεχνική, αισθητική, διαχείρισης, διακυβέρνησης...). Σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυστηρή και συνεπής νομοθεσία προστατεύει τους πολίτες, ενώ έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου η τελευταία Τετάρτη κάθε Απριλίου. Στην Ελλάδα η ηχορύπανση είναι μια σύγχρονη μεγάλη πληγή.

Το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο με τον συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων / Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής διοργανώνουν την ημερίδα «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας» την Τρίτη 19/4/2015, με βασικούς άξονες α/ την εξέταση του προβλήματος και της (μη εφαρμογής) της νομοθεσίας στην Ελλάδα και β/ την επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε εθνικό επίπεδο.   
Το θέμα έχει αποκτήσει μεγάλη επικαιρότητα επειδή αυτήν ακριβώς την περίοδο είναι ανοικτή η διαβούλευση για μια νέα υγειονομική διάταξη του Υπουργείου Υγείας (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1359), η οποία στο άρθρο 14 αναφέρεται σε θέματα μουσικής και θεσμοθετεί πλέον επισήμως την τοποθέτηση ηχείων στον υπαίθριο χώρο για τα καταστήματα αναψυχής υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Η θέση μας είναι απολύτως αρνητική σ΄αυτή την πρόταση και επί πλέον πιστεύουμε ότι για κάθε διευκόλυνση της αδειοδότησης κρίσιμο ζήτημα είναι ο σεβασμός των χρήσεων γης, κάτι που δεν γίνεται πάντα μέχρι σήμερα. Και πρέπει να προβλεφθεί ρητά σε όποια νέα ρύθμιση.  

Οι εισηγητές, επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα συμβάλλουν στην επεξεργασία / βελτίωση των προτάσεών μας και την ενημέρωση του κοινού για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την βέλτιστη δυνατή εφαρμογή του. 

Παρακάτω επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.



Συνημμένο:

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας
Ενημέρωση: 16-03-2017 12:58 - Μέγεθος: 268.84 KB

Επιστροφή



Newsletter