C
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Για το ζήτημα της ακουστικής του αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου
30-10-2017 11:51

Για το ζήτημα της ακουστικής του αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian στις 16 Οκτωβρίου 2017 με τίτλο "Whisper it – Greek theatre's legendary acoustics are a myth" γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα πρόσφατα δημοσιευμένης εργασίας Ολλανδών ερευνητών και αμφισβητείται ευθέως η ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛ.ΙΝ.Α.), απάντησε άμεσα προς το δημοσίευμα αυτό της Guardian μέσω δελτίου τύπου το οποίο δημοσιεύτηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), και μέσω αυτού, σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα ενημέρωσης. Παράλληλα, μέλη του ΔΣ του ΕΛ.ΙΝ.Α., προχώρησαν σε συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο, αλλά και στην τηλεόραση, σε μια προσπάθεια να δοθούν διευκρινίσεις στο ευρύ κοινό και η πραγματική διάσταση του θέματος.

Υπό την πίεση της συγκεκριμένης αντίδρασης, οι Ολλανδοί ερευνητές απάντησαν προς το ΕΛ.ΙΝ.Α., διά του ΑΠΕ, στέλνοντας επιστολή, η οποία απαντήθηκε εκ νέου από το ΕΛ.ΙΝ.Α., το οποίο συνέταξε και κείμενο - τεχνικής φύσεως απάντηση, στοχεύοντας στο να τεκμηριώσει με τρόπο επιστημονικό την συνολική απάντησή του. Η ανωτέρω επικοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας διάλογος με επιστημονικούς όρους με τους Ολλανδούς ερευνητές για το θέμα. Για τα τεχνικά αυτά θέματα αναμένονται στοιχεία από τους Ολλανδούς συναδέλφους.

Εκτός των ανωτέρω, το ΔΣ του ΕΛ.ΙΝ.Α. προετοιμάζει επιστολή και προς την Guardian, επισημαίνοντας σε αυτήν την λανθασμένη διάσταση και γενίκευση του δημοσιεύματός της και παραπέμπει και σε σχετικές βιβλιογραφικές πηγές.


Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της Ακουστικής των Αρχαίων Θεάτρων, διοργανώθηκε το 2011 από το ΕΛ.ΙΝ.Α. και την Ευρωπαϊκή Ακουστική Εταιρεία (ΕΑΑ) διεθνές συνέδριο με τίτλο “The Acoustics of Ancient Theatres”. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω διοργάνωση στον ιστοχώρο http://www.ancientacoustics2011.upatras.gr


Βλ. επίσης:



Συνημμένο:

Γλώσσα συνημμένου: Αγγλικά Τύπος: Αρχείο PDF Κείμενο/Απάντηση - τεχνικής φύσεως ΕΛ.ΙΝ.Α.
Ενημέρωση: 30-10-2017 11:51 - Μέγεθος: 309.62 KB
Γλώσσα συνημμένου: Αγγλικά Τύπος: Αρχείο PDF Επιστολή από τους Ολλανδούς ερευνητές
Ενημέρωση: 30-10-2017 11:51 - Μέγεθος: 244.85 KB
Γλώσσα συνημμένου: Αγγλικά Τύπος: Αρχείο PDF Some facts about the acoustics of the theatre of Epidaurus HELINA 2011
Ενημέρωση: 31-10-2017 13:12 - Μέγεθος: 461.33 KB
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Some facts about the acoustics of the theatre of Epidaurus HELINA 2011
Ενημέρωση: 31-10-2017 13:12 - Μέγεθος: 481.94 KB

Επιστροφή



Newsletter